Regionalna kuchnia jest bardzo prosta. Świeżo wypiekany okrągły chleb, domowej roboty makarony, olej z oliwek, świeże warzywa, ryby, owoce morza, kozie mięso to podstawa do przyrządzenia lokalnych specjałów.
Warto spróbować m.in.:
Capunete – pokrojone w małą kosteczkę pomidory doprawione solą i oregano, podawane na czerstwym domowym chlebie, posmarowanym oliwą z oliwek, często podawane z cebulą oraz ogórkiem.
Penecutte pi fogghje - danie składające się z ugotowanej cykorii, sałaty, ogorecznika oraz kopru z dodatkiem kawałków chleba doprawione obficie oliwą z oliwek.
Frecune pi cemamaredde - Makaron (frecune) podawany z ugotowaną rzepą oraz kapustą polany obficie oliwą z oliwek.
Strascente pi cime de repe - Makaron (strascenete) podawany z ugotowaną rzepą polany obficie oliwą z oliwek.
Patene arracanete - Zapiekanka z pieca z ziemniakami, pomidorami, czosnkiem, pietruszką. Doprawiona solą oraz oliwą z oliwek. Posypana bułką tartą oraz startym owczym serem.
Feve e checozze - Zapiekanka z pieca z dynią, cebulą, czosnkiem, chili, pomidorami, czarnymi oliwkami oraz fasolą. Przyprawiona solą oraz koprem
Feve e cecoreje – ugotowana cykoria z bobem przyprawiona obficie olejem z oliwek.
Fascule e cecorje - danie z gotowaną fasolą, smażonymi pomidorami, chili oraz czosnkiem z dodatkiem oliwy z oliwek i cykorii podawane z zieloną sałatą.
Pumadore sicche - suszone pomidory z pietruszką, czosnkiem oraz chili w oliwie z oliwek.
Ciambotte - ugotowane ryby, owoców morza podawane ze smażonymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryką. Przyprawione oliwą z oliwek, bazylią oraz pietruszką.
Sarachedde pi repe - zapiekanka z sardynek oraz rzepy pokryta warstwą bułki tartej i owczego sera. Przyprawiona oliwą z oliwek, pietruszką oraz czosnkiem.
Caparrune a nzalete - gotowane ślimaki z oliwą z oliwek, czosnkiem pietruszką oraz cytryną.
Ciambotte de vumacedde – gotowane ślimaki w sosie pomidorowym z dużą ilością chili.
Brudette de crapette - ugotowane kawałki koziego mięsa z czosnkiem oraz oliwą z oliwek, podawane z ubitym jajkiem zmieszanym z owczym serem oraz sokiem z cytryny.